DEPLA CHOCOLATIER

      EN / FR / NL

Depla


Sinds vader Depla in 1958 zijn patisserie en chocolaterie opende is de naam Depla niet meer uit het Brugse straatbeeld weg te branden. Nooit verlegen voor een stunt, hing een spandoek met de naam van de oudste artisanale chocolatier van Brugge dagenlang aan de Brugse Halletoren. Niet als reclame voor zichzelf maar voor het jaarlijkse 'Bal Depla voor de gehandicapten'. Een unicum.

Wat Brugge voor Depla betekent, betekent Depla voor chocolade. Aangestoken door het vak van zijn vader geraakte zoon Pol op zijn veertiende gepassioneerd door de mysteries van de cacao en combineerde hij zijn talent en creativiteit met het overgeërfde ondernemerschap van zijn vader. Het was immers vader Depla die ooit de eerste Belgische groothandel in artisanale pannenkoeken opstartte.

Pol Depla concentreerde zich al gauw op het creëren, ontwerpen en vervaardigen van handgemaakte pralines op basis van 100% cacao, pure boter, echte slagroom en eerlijke producten zonder toevoegingen. Naast een traditioneel gamma pralines volgens recept van zijn vader, innoveert Pol met een groeiende collectie eigentijdse pralines met seizoensgebonden smaken en gedurfde combinaties. In 2002 patenteerde hij zelfs een procédé om verse bloemen in pralines te verwerken.

Tekst: Edward Vanhoutte

Pol Depla wordt frequent gevraagd om demonstraties te geven zoals in 2011 toen hij België vertegenwoordigde op de Wereldtentoostelling in Shangai.

Jaarlijks selecteert Pol Depla in een Parijs labo de beste cacaobonen die tot cacaomassa worden verwerkt. Volgens het familierecept wordt hiervan in het eigen atelier de unieke chocolade gemaakt die de typische smaak bepaalt van Chocolaterie Depla.

Als oudste artisanale chocolatier van Brugge is Depla een begrip in de Brugse binnenstad.